4.7.14

KHASIAT IKAN BILIS


Ikan bilis ialah ikan kecil yang banyak terdapat di lautan beriklim sederhana di seluruh dunia. Ikan bilis yang telah di awet kering kebanyakannya digunakan untuk tujuan perasa dan ditambah ke banyak hidangan lain dan digunakan sebagai bahan perasa makanan.

Selenium 
Ikan bilis adalah sumber yang kaya dengan selenium yang merupakan mineral yang sangat mesra jantung. Selenium memainkan peranan mikro nutrien dalam menjaga kesihatan dengan mencegah arteri daripada tersumbat dan mengekalkan saluran darah dalam keadaan sihat. Ini adalah sangat penting untuk mengekalkan kesihatan jantung dan mencegah strok. Selenium juga memastikan bahawa fungsi-fungsi tiroid dalam keadaan normal dan mengekalkan kesihatan sel-sel dalam badan. Kajian terbaru menunjukkan bahawa jumlah selenium yang cukup dalam badan dapat mengurangkan risiko pelbagai jenis kanser seperti kanser kulit, paru-paru, prostat dan perut. 

Polyunsaturated Asid Lemak 
Pada masa ini, kebanyakan kita sedar tentang manfaat kesihatan memakan ikan berminyak. Manfaat ini adalah disebabkan terutamanya untuk pelbagai jenis lemak 'baik', seperti omega 3 asid lemak yang terkandung dalam kebanyakan ikan. Lemak ini adalah sangat berkesan dalam mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular apabila dimakan dalam jumlah yang sederhana. Lemak ini juga mengurangkan risiko pelbagai jenis kanser dan menggalakkan pertumbuhan tisu malignan dalam badan. Ikan bilis juga sarat dengan lemak politaktepu bermanfaat. 

Kalium 
Kalium memainkan peranan penting dalam menjaga kesihatan saraf dan otak bagi membolehkan ia berfungsi dengan sempurna. Tahap kalium yang sihat juga perlu untuk mengekalkan kesihatan otot. Mineral ini mempunyai peranan penting untuk membantu memudahkan fungsi otot dan memastikan bahawa struktur otot dapat mengecut apabila perlu. Otot yang gagal mengecut secara normal boleh membawa kepada akibat yang serius seperti keabnormalan kardiovaskular atau kegagalan organ-organ atau sistem fisiologi yang melibatkan pengecutan otot seperti saluran gastrousus. 

Vitamin penting 
Sama seperti kebanyakan jenis ikan lain yang berminyak, ikan bilis adalah sumber yang kaya dengan tiga  vitamin kuasa iaitu A, D dan E. Kedua-dua vitamin A dan D adalah perlu bagi menggalakkan dan mengekalkan kesihatan tulang selain mengekalkan sistem imun dalam keadaan sempurna. Vitamin E bersama-sama dengan Vitamin A adalah nutrien penting dalam mengekalkan kesihatan kulit dan menggalakkan kesihatan badan dan minda dengan bertindak sebagai antioksidan yang kuat. 

Kalsium dan Protein 
Seperti kebanyakan ikan dan lain-lain daging alternatif tanpa lemak, ia adalah sumber yang kaya dengan protein dan kalsium. Pengambilan protein yang mencukupi memastikan otot dan tisu anda kekal dalam keadaan yang baik. Pengambilan kalsium juga perlu bagi memastikan tulang anda tetap kuat. Struktur rangka tulang yang sihat dapat mengurangkan ancaman osteoporosis.  

AMARAN PERMAKANAN IKAN BILIS
Ikan bilis adalah antara barangan makanan yang kaya purin yang meningkatkan tahap asid urik.Jika anda mengalami gout atau sakit sendi dan mengambil berat tentang menjaga paras asid urik anda , pastikan anda mengambil dalam jumlah yang sederhana.
Ikan bilis yang dimakan tanpa membuang perut dan kepala (bilis yang tidak di kupas) adalah amat tinggi kandungan kolesterol, pastikan anda memilih ikan bilis yang sudah sedia dibuang perut dan kepala untuk mengelak kolesterol.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...