KHASIAT MARJERIN
KHASIAT
MARJERIN
Apabila
memilih lemak untuk diet anda, anda perlu memberi perhatian kepada
kandungan lemaknya. Mentega (butter) dibuat dari lemak haiwan dan mengandungi jumlah kolesterol dan lemak tepu yang tinggi , manakala marjerin (margerine) dibuat daripada
minyak sayuran, menjadikannya bebas kolesterol dan tinggi lemak tak tepu. Walau
bagaimanapun, sesetengah marjerin boleh mengandungi jumlah yang tinggi yang
tidak sihat , lemak trans tiruan. Sentiasa periksa label untuk mengetahui apa
yang anda beli.
Asid Lemak
Walaupun
jumlah kalori dan lemak adalah sama antara mentega dan marjerin, kandungan
lipid mereka sangat jauh berbeza. Mentega secara semula jadi sangat tinggi tahap kolesterol dan kandungan lemak tepunya , manakala marjerin terdiri daripada 80 peratus
daripada lemak poli tak tepu dan lemak asid yang sangat bagus untuk jantung yang sihat . Menurut Jabatan
Pertanian, 1 sudu besar. mentega mempunyai kira-kira 100 kalori dan 11.5 g
lemak yang 7.3 g lemak tepu dan 3 g adalah monotaktepu asid lemak. Di samping
itu, 1 sudu besar. mentega mengandungi 30 mg kolesterol , manakala marjerin
mengandungi kolesterol , 2.2 g tepu , 5.5 g monotaktepu dan 3.5 g asid lemak
politaktepu
Faedah
Kesihatan
Lemak tepu dan kolesterol boleh meningkatkan darah
lipoprotein berketumpatan rendah anda, atau LDL , tahap dan meningkatkan risiko
penyakit jantung. Asid lemak tak tepu dalam marjerin, membantu
menurunkan paras LDL dalam darah anda dengan berkesan.
Trans Lemak
Marjerin juga
boleh mengandungi lemak trans tiruan. Menurut Garis Panduan Pemakanan bagi
Amerika 2010, lemak trans tidak penting untuk badan anda , walaupun mereka
didapati secara semulajadi dalam beberapa makanan. Lemak trans sintetik yang
terdapat dalam marjerin terbentuk semasa pemprosesan dan tidak semula jadi.
Pengambilan jenis sama ada lemak trans , semula jadi atau sintetik , secara
drastik boleh meningkatkan risiko penyakit jantung, serangan jantung dan
masalah jantung yang lain, termasuk tekanan darah tinggi. Satu sudu besar.
marjerin daripada biasa mengandungi sekitar 2 g atau 17 peratus daripada lemak
trans. Mentega mengandungi sedikit lemak trans.
Pilihan?
Secara amnya
, marjerin adalah pilihan yang lebih baik daripada mentega kerana ia
mengandungi tahap yang lebih tinggi lemak tak tepu yang sihat dan tahap yang
lebih rendah lemak tepu. Walau bagaimanapun, tidak semua jenis marjerin adalah
sama dan ada yang mungkin mengandungi tahap lemak trans yang tinggi . Secara
umumnya, lebih keras dan pejal marjerin itu menandakan kandungan lemak transnya adalah tinggi. Adalah lebih elok sekiranya anda membuat kajian dan pilihan sendiri dalam memilih marjerin. Ini kerana pelbagai jenis marjerin yang terdapat dipasaran Malaysia yang mana anda boleh tentukan dan kategorikan marjerin yang selamat dan yang tak selamat.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan