7.11.13

KHASIAT BAWANG

                     

  • Bawang adalah pembekal khasiat makanan yang sangat baik seperti vitamin C, B6, Biotin, kromium, kalsium dan serat. Di samping itu, ia mengandungi jumlah baik asid folik dan vitamin B1 dan K.
  • 100 gram bawang menyediakan 44 kalori kebanyakannya sebagai karbohidrat kompleks dan 1.4 gram serat.
  • Bawang mempunyai enzim alliinase yang dikeluarkan apabila bawang dipotong atau dihancurkan dan ia menyebabkan mata anda dengan air.
  • Ia juga mengandungi flavonoid iaitu pigmen yang memberikan warna sayur-sayuran. Sebatian-sebatian ini bertindak sebagai antioksidan dan mempunyai kesan antitumor langsung dan meningkatkan sistem imun.
  • Bawang mengandungi sejumlah besar sulfur dan sangat baik untuk hati. Makanan bersulfur bercampur dengan baik dengan protein kerana ia merangsang tindakan asid amino untuk otak dan sistem saraf.
  • Bawang adalah sumber pemakanan yang kaya dengan Quercitin iaitu flavonoid antioksida (juga dalam bawang merah, bawang kuning dan merah sahaja tetapi tidak dalam bawang putih) yang terdapat di dalam dan berhampiran kulit dan terutamanya dikaitkan dengan manfaat kesihatan bawang. Quercitin telah ditunjukkan menurunkan kolesterol, meningkatkan kolesterol HDL, menangkis pembekuan darah, melawan asma, bronkitis kronik, demam, kencing manis, aterosklerosis dan jangkitan dan secara khusus dikaitkan dengan menghalang kanser perut manusia.
  • Ia juga merupakan antiradang, antibiotik, anti-virus, dianggap mempunyai pelbagai kuasa-kuasa antikanser. Quercitin juga sedatif. Setakat ini, tidak ada sumber makanan yang lebih baik membekalkan Quercitin selain daripada kulit bawang.
  • Anda tidak perlu makan banyak bawang untuk mencapai kesan-kesan. Malah, kajian menunjukkan bahawa anda boleh mendapat manfaat kesihatan bawang dengan memakan hanya satu bawang sederhana, mentah atau dimasak, sehari.
  • Bawang mengandungi pelbagai sebatian organik sulfur yang memberikan manfaat kesihatan.
  • Asid amino yang mengandungi sulfur yang terdapat dalam bawang serta bawang putih dan telur.
  • Asid amino tertentu dipanggil methionine dan cystine adalah sangat baik untuk detoksifikasi badan anda dari logam berat. Malahan ia boleh menyingkir merkuri, kadmium keluar dari badan.
  • Vitamin C juga terkandung dalam bawang adalah sangat baik untuk menyahtoksikkan badan dan berkesan dalam menghapuskan plumbum, arsenik dan kadmium. Jadi meningkatkan penggunaan bawang boleh membantu tubuh untuk menghilangkan logam berbahaya.
  • Untuk membantu menjaga darah anda bebas daripada pembekuan , dan membuat sebahagian besar manfaat kesihatan bawang, makan mereka kedua-dua mentah dan masak.
  • Menetapkan bawang untuk pesakit jantung adalah tidak rutin di kalangan pakar kardiologi. Tetapi di Harvard Dr Victor Gurewich menasihatkan semua pesakit penyakit jantung koronari untuk makan bawang setiap hari.
  • Berikut adalah beberapa perkara yang bawang boleh lakukan untuk jantung anda:

  1. Meningkatkan kolesterol HDL yang baik
  2. Melancarkan aliran darah
  3. Melambatkan pembekuan darah
  4. Jumlah kolesterol darah yang lebih rendah
  5. Lower trigliserida
  6. Tekanan darah rendah

  • Semua bawang dan keluarga bawang (bawang putih, sayur, chives dan daun bawang ) adalah kaya dengan sebatian organosulfur sangat membantu untuk mencegah kanser. Malah, ekstrak bawang didapati memusnahkan sel-sel tumor dalam tiub ujian dan menangkap pertumbuhan tumor apabila sel-sel tumor telah ditanam pada tikus. Ekstrak bawang telah ditunjukkan untuk menjadi luar biasa tanpa toksik, kerana dos setinggi empat puluh kali ganda daripada dos yang diperlukan untuk membunuh sel-sel tumor dan ia tidak mempunyai kesan buruk kepada badan.
  • Bawang juga telah terbukti mempunyai tindakan penurunan gula dalam darah yang ketara, malah setanding dengan beberapa ubat-ubatan preskripsi.
  • Sebatian aktif yang seolah-olah bertanggungjawab untuk kerja-kerja menurunkan glukosa dengan bersaing dengan insulin untuk laman kerosakan di dalam hati, dan dengan itu meningkatkan jangka hayat insulin.
  • Bawang mempunyai sejarah telah digunakan untuk merawat asma juga. Tindakan asma adalah disebabkan oleh keupayaan untuk menghalang pengeluaran bahan-bahan yang menyebabkan otot bronkial menjadi kejang. 
  • Bawang mempunyai aktiviti antibakteria yang kuat, memusnahkan banyak penyakit yang disebabkan patogen termasuk E. coli dan salmonella.
  • Mencincang bawang mentah dan campurkan dengan madu (madu Manuka adalah lebih baik) dan biarkan ia selama empat atau lima jam. Ia menjadi sirap batuk yang sangat baik dan hebat menenangkan tekak yang radang.
  • Penggunaan bawang seperti bawang putih, sayur dan bawang merah memberi kesan penyembuhan pada penyakit-penyakit degeneratif utama sehingga hari ini yang sama, seperti aterosklerosis, kencing manis dan kanser.  
Seperti yang anda lihat anda tidaklah perlu makan bawang dengan banyak, tetapi memadailah dalam jumlah yang sedikit untuk kesihatan anda.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...