Manfaat Kesihatan Makan Sayur-sayuran
Makan makanan yang kaya dengan buah-buahan dan sayur-sayuran
sebagai sebahagian daripada diet yang sihat secara keseluruhan boleh
mengurangkan risiko untuk mengelak strok dan mungkin lain-lain penyakit kardiovaskular.
Makan makanan yang kaya dengan buah-buahan dan sayur-sayuran
sebagai sebahagian daripada diet yang sihat secara keseluruhan boleh
mengurangkan risiko diabetes .
Makan makanan yang kaya dengan buah-buahan dan sayur-sayuran
sebagai sebahagian daripada diet yang sihat secara keseluruhan boleh melindungi
terhadap kanser tertentu, seperti mulut , perut dan kanser kolon - rektum.
Diet yang kaya dengan makanan yang mengandungi serat seperti
buah-buahan dan sayur-sayuran boleh mengurangkan risiko penyakit jantung
koronari.
Makan buah-buahan dan sayur-sayuran kaya dengan kalium
sebagai sebahagian daripada diet yang sihat secara keseluruhan boleh
mengurangkan risiko batu karang dan boleh membantu untuk mengurangkan
kerapuhan tulang.
Makan makanan seperti sayur-sayuran yang rendah kalori mungkin berguna dalam
membantu pengambilan kalori yang lebih rendah.
Kebanyakan sayur-sayuran secara semula jadi rendah lemak dan
kalori. Tiada mempunyai kolesterol. ( Sos atau perisa boleh menambah lemak,
kalori, atau kolesterol .)
Khasiat sayuran sangat kaya dengan kalium , serat, folat (asid folik) , vitamin A, vitamin E dan
vitamin C. Diet yang kaya dengan kalium boleh membantu untuk
mengekalkan tekanan darah yang sihat.
Sumber sayur-sayuran kalium termasuk ubi
keledek , kentang putih, kacang putih , produk tomato ( paste, sos, dan jus ),
sayur-sayuran bit , kacang soya . Serat daripada sayur-sayuran , sebagai sebahagian daripada
diet yang sihat secara keseluruhan, membantu mengurangkan paras kolesterol
darah dan boleh mengurangkan risiko penyakit jantung.
Serat adalah penting
untuk fungsi usus yang betul . Ia membantu mengurangkan sembelit dan
diverticulosis . Makanan yang mengandungi serat seperti sayur-sayuran membantu
memberikan rasa kenyang dengan kurang kalori.
Folat (asid folik) membantu bentuk badan sel-sel darah
merah. Wanita hamil dan mereka
yang berada di trimester pertama kehamilan perlu mengambil folat yang
mencukupi, termasuk asid folik dari makanan yang diperkaya atau makanan
tambahan. Ini akan mengurangkan risiko kecacatan saraf tiub, spina bifida dan
anencephaly semasa perkembangan janin.
Vitamin A menyimpan mata dan kulit yang sihat dan membantu
untuk melindungi daripada jangkitan.
Vitamin E membantu melindungi vitamin A dan asid lemak
daripada pengoksidaan sel.
Vitamin C membantu menyembuhkan luka dan mengekalkan gigi
dan gusi yang sihat. Vitamin C membantu dalam penyerapan zat besi.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan