7.11.13

KHASIAT TAUGEH


Kita sering anggap ini makanan murah dan makanan biasa sahaja, malahan ramai yang tak mahu makan makanan ajaib ini. Disini senarai khasiat makanan yang bernama taugeh...

Pakar-pakar menganggarkan bahawa terdapat sehingga 100 kali lebih enzim dalam pucuk daripada buah-buahan mentah dan sayur-sayuran. Enzim adalah protein yang bertindak sebagai pemangkin untuk semua fungsi badan anda. Ia membekalakan lebih banyak vitamin, mineral, asid amino, dan asid lemak daripada makanan yang anda makan akan memastikan bahawa tubuh anda berfungsi dengan lebih berkesan.

Protein tumbuhan berubah semasa proses merendam dan bercambah  meningkatkan nilai pemakanan. Taugeh  dapat menghasilkan asid amino lisin yang sangat-sangat diperlukan untuk mencegah kudis dan untuk mengekalkan sistem imun yang sihat 

Kandungan serat yang tinggi. Serat adalah penting untuk penurunan berat badan. Ia bukan sahaja untuk mengikat lemak dan toksin dalam badan kita untuk membuangnya keluar malahan ia dapat memastikan mana-mana lemak badan yang rosak dapat dipindahkan dengan cepat daripada badan sebelum ia meresap melalui dinding usus.

Taugeh yang bercambah menyimpan kandungan vitamin yang meningkat secara mendadak. Ini terutamanya vitamin A, B-kompleks, C dan E meningkatan sehingga 20 kali nilai asal dalam tempoh hanya beberapa hari bercambah. Kajian menunjukkan bahawa semasa proses bercambah taugeh melakukan peningkatan dalam vitamin B1 sehingga 285 peratus, vitamin B2 sehingga 515 peratus dan niasin sehingga 256 peratus.

Kandungan asid lemak perlu meningkat semasa proses percambahan taugeh. Kebanyakan kita adalah kekurangan lemak ini yang penting untuk pembakaran lemak kerana ia tidak biasa dalam diet kita. Makan lebih pucuk adalah cara terbaik untuk mendapatkan lebih banyak nutrien penting

Semasa bercambah, mineral terbentuk pada protein dalam taugeh. Ini adalah mineral alkali seperti kalsium, magnesium dan lain-lain membantu untuk mengimbangi kimia pada badan kita untuk mengurangkan berat badan dan untuk kesihatan yang lebih baik.

Tenaga yang terkandung dalam biji, bijirin, kacang dan kekacang dapat diaktifkan melalui merendam dan mencambahkannya seperti taugeh yang selalu kita makan

Taugeh adalah alkali pada asid dan zink kepada badan anda. Pelbagai penyakit termasuk kanser telah dikaitkan dengan keasidan yang berlebihan di dalam badan.

Ia sangat murah. Kita sering menggunakan kos yang tinggi untuk mendapatkan makanan yang sihat. Dengan harga taugeh yang begitu murah kita tiada alasan untuk tidak memakan  makanan sihat ini.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...