11.6.14

KHASIAT TEMPE

Jika anda tidak suka akan rasa tauhu anda masih lagi mempunyai pilihan untuk makan makanan berasaskan kacang soya iaitu tempe. Seperti tauhu ia juga dibuat daripada kacang soya akan tetapi terdapat beberapa perbezaan yang besar dalam rasa, tekstur dan pemakanan. Tempe dibuat oleh penapaian kacang soya yang dimasak dengan acuan, biasanya Rhizopus oligosporus dicampur ke dalamnya dan proses ini menyebabkan filamen halus putih mengikat adunan tempe menjadi melekat.

Manfaat kesihatan tempe 
  • mengurangkan kolesterol
  • Meningkatkan kepadatan tulang
  • Mengurangkan gejala menopaus
  • Pemulihan otot lebih cepat
  • Mengenyangkan
  • Mempunyai kualiti protein yang sama seperti daging
Kandungan vitamin
Kajian menunjukkan bahawa proses penapaian tempe meningkatkan jumlah riboflavin, vitamin B6, asid nikotinik (niasin) dan asid Pantothenic.
                                                                                                        Manfaat Asid Pantothenic
  • Memainkan peranan yang penting dalam pembebasan tenaga daripada lemak, protein dan karbohidrat
  • Menjaga kulit yang sihat dan mencegah daripada penuaan pramatang.
  • Membantu menjaga rambut daripada menjadi uban terlalu awal
Manfaat Vitamin B6
  • Membantu badan menghasilkan neurotransmitter (bahan kimia yang membawa isyarat dari satu sel saraf yang lain)
  • Penting untuk perkembangan otak dan fungsi yang normal 
  • Membantu tubuh membuat melatonin (hormon yang mengawal selia corak tidur) dan kedua-dua serotonin dan norepinephrine (pengaruh mood)
Asid nikotinik. 
  • Meningkatkan paras kolesterol HDL (kolesterol jahat) 
  • mengurangkan tahap trigliserida 
  • merendahkan kolesterol LDL (kolesterol baik). Berita baik untuk kesihatan jantung.
Riboflavin
  • Tempe menyediakan 23.5% daripada Nilai Harian bagi riboflavin berbanding Tauhu yang lansung tidak mempunyainya. Riboflavin memainkan peranan penting dalam menghasilkan tenaga dan meransang enzim detoksifikasi 
  • Penyerapan nutrien yang lebih baik

Rendah Asid phytic 
Asid phytic mengganggu penyerapan zink dan mineral penting termasuk kalsium, magnesium dan tembaga. Kacang soya mempunyai tahap paling tinggi akan tetapi apabila ia diperam seperti dalam membuat tempe, jumlah asid phytic akan berkurangan dengan ketara. Satu kajian menunjukkan proses penapaian mengurangkan kandungan asid phytic sebanyak separuh.                                                                                                                              
Kurang Lemak
Soya mempunyai hanya 3.7 gram lemak tepu dan kurang daripada 225 kalori. Proses penapaian telah terbukti dapat mengurangkan kandungan lemak padanya. Tempe juga boleh membantu mengekalkan kesihatan kulit anda. Produk soya yang ditapai telah terbukti dapat meningkatkan asid hyaluronik (HA) pada kulit anda. HA bertindak menganjalkan kulit menjadi semakin muda dan juga berfungsi melembabkan kulit
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...