Hari ini, minyak sawit digunakan secara meluas dan diiktiraf serta diakui sebagai minyak sayuran serba boleh dan berkhasiat, bebas
kolesterol dan kaya dengan vitamin dan
antioksidan.
KOLESTEROL BAIK
Kajian menunjukkan bahawa minyak sawit
merah yang boleh mengembalikan pengerasan arteri dengan membuang plak. Ia juga
boleh mengurangkan kolesterol dan menguatkan jantung. Asid lemak minyak sawit tepu adalah palmitik ( 44
peratus) dan stearik (5 peratus) asid yang tidak muncul untuk meningkatkan
kolesterol darah di dalam orang-orang dengan paras kolesterol yang normal. Malahan bahawa
penggunaan minyak sawit dapat mengurangkan kolesterol darah berbanding dengan
sumber-sumber tradisional lain lemak tepu seperti minyak kelapa , tenusu dan
haiwan lemak.
Satu lagi faedah untuk menggunakan minyak
buah kelapa adalah jangka hayat lebih lama disebabkan oleh :
i ) Kehadiran antioksidan semulajadi .
ii) nisbah seimbang asid lemak tepu dan
tak tepu .
iii) kandungan yang rendah asid lemak
yang tidak stabil (asid linoleik).
Sebagai perbandingan , minyak politaktepu
mesti hidrogenasi dan diperkuatkan dengan antioksida sintetik untuk meningkatkan
kestabilannya dan dengan itu memanjangkan jangka hayat .
KAYA ANTIOKSIDAN
Selain baik untuk kolesterol, minyak
sawit adalah minyak berkhasiat kerana ia kaya dengan antioksidan yang kuat.
Penting untuk fungsi harian badan , antioksida melindungi tubuh daripada radikal bebas
yang boleh menyebabkan kanser dan penyakit kronik.
Minyak sawit semula jadi berwarna
terang oren mengandungi beta- karotena yang sangat tinggi yang juga sumber semula jadi vitamin A, komponen yang sama yang memberikan lobak warna terang oren.
Sumber beta karotena , minyak sawit juga
mengandungi vitamin E terdiri tokoferol dan tokotrienol . Tokotrienol adalah sebahagian daripada vitamin E dan dikenali
untuk antioksidan yang kuat dan bersifat anti kanser. Minyak buah kelapa
mengandungi 46 peratus gamma tocotrienol .
Menurut kajian baru-baru ini oleh
Profesor KK Carroll dari Pusat untuk Pemakanan Manusia di University of Western
Ontario dan David Kritchevsky Institut Wistar , yang tokotrienol dalam minyak
sawit adalah agen anti -kanser yang berkesan dan memberikan justifikasi yang
mencukupi untuk ujian klinikal pada pesakit kanser manusia .
LEMAK
Sebenarnya, lemak adalah penting untuk
pemakanan kita seharian. Lemak adalah sumber tenaga yang membolehkan fungsi
yang sepatutnya sel-sel dan sistem saraf. Ia juga diperlukan untuk penyerapan
yang sepatutnya vitamin A, D , E dan K.
Sawit adalah bukan Lemak Trans
Lemak trans adalah lemak hydrogenated
dicipta semasa proses penghidrogenan yang menukarkan minyak sayur-sayuran
cecair ke pepejal lemak . Tidak seperti lemak pemakanan , lemak
trans tidak penting dan tidak menggalakkan kesihatan yang baik. Pengambilan
lemak trans meningkatkan risiko penyakit jantung dengan meningkatkan tahap
'buruk' kolesterol LDL dan mengurangkan tahap 'baik' HDL kolesterol. Trans lemak dari minyak separa
hidrogenasi lebih berbahaya daripada minyak semulajadi
Lemak tepu
Lemak tak tepu dibahagikan kepada lemak
monotaktepu dan lemak politaktepu. Tidak seperti lemak trans, kedua-dua jenis
lemak yang dianggap sebagai mempunyai kesan yang baik terhadap tahap
kolesterol. Lemak monotaktepu membantu kolesterol LDL
yang lebih rendah di samping meningkatkan kolesterol HDL. Walaupun lemak monotaktepu lebih digemari
berbanding lemak politaktepu , kedua adalah sumber yang baik omega -3 asid
lemak yang kebanyakannya ditemui dalam ikan air sejuk , kacang , minyak dan
benih dan juga dalam sayur-sayuran berdaun gelap , minyak flaxseed dan beberapa
minyak sayuran. Omega- 3 atau asid lemak boleh mencegah tekanan darah rendah,
memerangi LDL kolesterol, melawan keradangan dan melindungi sistem otak dan
saraf .
Tiada ulasan:
Catat Ulasan