20.8.14

KHASIAT FISHBALL / BEBOLA IKAN


Protein 
Seperti hidangan lain yang dibuat daripada makanan laut, bebola ikan kaya dengan protein. Satu hidangan 100 gram bebola ikan Cina mengandungi 10 gram protein yang lebih daripada 1.5 kali jumlah dalam telur. Protein adalah penting untuk kesihatan anda kerana ia menyediakan badan anda dengan asid amino, blok binaan molekul sel-sel dan tisu-tisu anda. 

Lemak 
Bebola ikan berbeza daripada bebola daging kerana ia adalah rendah lemak. Setiap hidangan 100 gram bebola ikan ini hanya mengandungi 3 gram lemak tanpa lemak tepu. Lemak adalah penting untuk menyediakan tenaga, membantu dalam penyerapan vitamin dan memastikan pertumbuhan yang sihat

Karbohidrat 
Bebola ikan yang agak rendah karbohidrat, dengan 9 gram per 100 gram hidangan. Jika anda pada diet rendah karbohidrat, ini tidak mungkin menjadi pilihan yang ideal; dua hidangan 100 gram bebola ikan menyediakan jumlah yang sama karbohidrat sebagai keping roti. 

Kalsium 
Walaupun bebola ikan memberikan sedikit manfaat pemakanan, ia adalah sumber kalsium. Badan anda memerlukan kalsium untuk kesihatan tulang optimum


Kalori 100
Kalori dari lemak 27
Jumlah lemak 3g5%
Lemak tepu 2.5g13%
Lemak Polyunsaturated 0g
Lemak Monounsaturated  0g
Kolesterol 50mg17%
Sodium 980mg41%
Karbohidrat 9g3%
Serat 0g0%
Gula 3g
Protein 10g
Vitamin A 0% ·
Vitamin C 0%
Kalsium 13
Besi 3%

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...