Sumber yang kaya dengan kalori :
Jagung adalah sumber yang kaya dengan
kalori dan adalah antara tanaman yang paling banyak dimakan oleh penduduk dunia.
Kandungan kalori jagung adalah 342 kalori per 100 gram, yang merupakan antara
yang tertinggi untuk makanan bijirin. Ia adalah mengapa jagung sering merupakan
penyumbang kepada berat badan yang cepat, kandungan kalorinya yang tinggi
menjadikan ia penting untuk keperluan hidup penduduk di berpuluh-puluh
negara-negara yang berasaskan pertanian .
Mengurangkan risiko buasir dan kanser
kolorektal :
Kandungan serat satu cawan jagung ialah
berjumlah 18.4% daripada jumlah harian yang disyorkan . Ini membantu dalam
mengurangkan masalah penghadaman seperti sembelit dan buasir , serta
mengurangkan risiko kanser kolon kerana jagung menjadi gandum . Serat telah
lama diketengahkan sebagai satu cara untuk mengurangkan risiko kolon, tetapi
data tidak mencukupi dan bercanggah wujud hubungan serat dengan mencegah
kanser, walaupun penggunaan gandum , pada keseluruhannya , telah terbukti dapat
mengurangkan risiko itu. Serat membantu pergerakan makanan dalam usus , yang
merangsang pergerakan peristalsis dan juga merangsang pengeluaran jus gastrik
dan hempedu. Ia juga boleh melembutkan najis, yang boleh memperlahankan
mengurangkan peluang Sindrom Usus Rengsa (IBS ) dan cirit-birit.
Sumber yang kaya dengan vitamin:
Jagung kaya dengan vitamin B, terutamanya
Thiamin dan Niacin. Thiamin adalah penting untuk mengekalkan kesihatan saraf
dan fungsi kecerdasan otak. Kekurangan Niacin membawa kepada Pellagra ;
penyakit yang menyebabkan cirit-birit, demensia dan dermatitis yang biasanya terdapat
pada individu yang mengalami kekurangan zat makanan . Jagung juga merupakan
sumber baik asid Pantothenic , yang merupakan vitamin penting untuk karbohidrat
, protein, dan metabolisme lipid dalam badan. Kekurangan asid folik di kalangan
wanita hamil boleh membawa kepada kelahiran bayi kurang berat badan dan juga
boleh menyebabkan kecacatan tiub neural dalam bayi yang baru lahir . Jagung
menyediakan sebahagian besar keperluan folat setiap hari , manakala biji jagung
kaya dengan vitamin E, antioksidan semula jadi yang penting untuk pertumbuhan
dan melindungi badan daripada penyakit dan penyakit .
Menyediakan mineral yang diperlukan :
Jagung mengandungi mineral yang banyak
yang positif memberi manfaat kepada badan-badan dalam beberapa cara. fosforus,
bersama-sama dengan magnesium, mangan, zink, besi dan tembaga yang ditemui di
semua jenis jagung. Ia juga mengandungi mineral seperti selenium, yang sukar
untuk dicari dalam kebanyakan makanan
yang biasa. Fosforus adalah penting bagi mengawal selia pertumbuhan yang
normal, kesihatan tulang dan fungsi buah pinggang yang optimum. Magnesium
adalah perlu untuk mengekalkan kadar jantung yang normal dan untuk meningkatkan
kekuatan tulang.
Antioksida :
Menurut kajian yang dijalankan di
Universiti Cornell, jagung adalah sumber yang kaya dengan antioksidan yang
melawan kanser yang menyebabkan radikal bebas. Malah , tidak seperti banyak
makanan lain , memasak sebenarnya meningkatkan jumlah guna antioksidan dalam
jagung manis. Jagung adalah sumber yang kaya dengan sebatian fenolik yang dipanggil
asid ferulic , agen anti-karsinogenik yang berkesan dalam memerangi tumor yang
membawa kepada kanser payudara serta kanser hati. Antosianin , yang ditemui
dalam jagung ungu, juga bertindak sebagai pemungut dan eliminators penyebab
kanser radikal bebas. Antioksidan telah ditunjukkan untuk mengurangkan banyak
bentuk yang paling berbahaya kanser kerana kemampuan mereka untuk mendorong
apoptosis dalam sel-sel kanser, manakala meninggalkan sel-sel sihat tidak
terjejas. Ini amat relevan apabila fitokimia adalah sumber antioksidan , yang
merupakan satu lagi jenis kimia yang terdapat dalam jumlah yang tinggi dalam
jagung .
Melindungi Jantung Anda:
Menurut penyelidik, minyak jagung telah terbukti
mempunyai kesan anti- atherogenic ke atas paras kolesterol , dengan itu
mengurangkan risiko pelbagai penyakit kardiovaskular. Minyak jagung , khususnya
, adalah cara terbaik untuk meningkatkan kesihatan jantung, dan ini berasal
dari fakta bahawa jagung adalah berhampiran dengan kombinasi asid lemak yang
optimum. Ini membolehkan asid lemak omega-3 untuk jalur jauh merosakkan
kolesterol "jahat" dan menggantikan mereka di laman mengikat . Ini
akan mengurangkan risiko arteri menjadi tersumbat , akan mengurangkan tekanan
darah, dan mengurangkan perubahan serangan jantung dan strok.
Mencegah Anemia:
Vitamin B12 dan asid folik hadir dalam
jagung mencegah anemia yang disebabkan oleh kekurangan vitamin. Jagung juga
mempunyai tahap signifikan besi, yang merupakan salah satu mineral penting yang
diperlukan untuk membentuk sel darah merah yang baru, kekurangan zat besi
adalah salah satu punca utama anemia juga.
Merendahkan LDL Kolesterol :
Menurut Jurnal Pemakanan Biokimia,
penggunaan minyak jagung sekam merendahkan plasma LDL kolesterol dengan
mengurangkan penyerapan kolesterol di dalam badan. Seperti yang disebutkan tadi
, pengurangan kolesterol LDL tidak bermakna pengurangan kolesterol HDL, yang
dianggap sebagai "kolesterol baik" dan boleh mempunyai pelbagai kesan
yang baik pada badan , termasuk pengurangan penyakit jantung, pencegahan
aterosklerosis , dan penyapu jalan umum radikal bebas di seluruh tubuh.
Vitamin -A :
Jagung Kuning adalah sumber yang kaya
dengan beta- karotena, yang menjadi vitamin A dalam tubuh dan adalah penting
untuk mengekalkan penglihatan yang baik dan kulit. Beta- karotena adalah sumber
besar vitamin A kerana ia ditukar dalam badan , tetapi hanya dalam jumlah yang
diperlukan badan . Vitamin -A boleh menjadi toksik jika terlalu banyak
digunakan , supaya memperolehi vitamin -A melalui transformasi beta- karotena
adalah ideal. Vitamin -A juga akan memberi manfaat kepada kesihatan kulit dan
mukus membran, serta meningkatkan sistem imun.
Jumlah beta- karotena dalam badan yang
tidak ditukar kepada vitamin -A bertindak sebagai antioksida yang sangat kuat ,
seperti karotenoid, dan boleh memerangi penyakit yang teruk seperti kanser dan
penyakit jantung. Itu yang berkata , perokok perlu berhati-hati tentang
kandungan beta- karotena mereka, kerana perokok dengan tahap beta- karotena
yang tinggi adalah lebih cenderung untuk kanser paru-paru kontrak, manakala
bukan perokok dengan kandungan beta- karotena yang tinggi adalah kurang
berkemungkinan untuk kanser paru-paru kontrak.
Kawalan diabetes dan tekanan darah tinggi
:
Dalam dekad kebelakangan ini , dunia
telah seolah-olah mengalami satu wabak penyakit kencing manis. Walaupun
mekanisme yang tepat untuk ini tidak boleh dibuktikan , ia adalah dianggap
berkaitan dengan tabiat pemakanan. Makan lebih buah-buahan organik dan
sayur-sayuran, seperti jagung , telah dianggap sebagai kembali kepada gaya yang
lebih tua pemakanan, dan ia telah dikaitkan dengan pengurangan tanda-tanda
kencing manis. Kajian telah menunjukkan bahawa penggunaan biji jagung membantu
dalam pengurusan bukan insulin kencing manis bergantung (NIDDM ) dan berkesan
terhadap tekanan darah tinggi kerana kehadiran fitokimia fenolik di seluruh
jagung. Fitokimia boleh mengawal penyerapan dan pelepasan insulin dalam badan,
yang boleh mengurangkan peluang pancang dan titik untuk pesakit kencing manis
dan membantu mereka mengekalkan gaya hidup yang lebih normal.
Faedah kosmetik:
Kanji jagung digunakan dalam pembuatan
banyak produk kosmetik dan juga boleh disapu untuk melegakan ruam kulit dan
kerengsaan. Produk jagung boleh digunakan untuk menggantikan produk petroleum
karsinogenik yang merupakan komponen utama banyak persediaan kosmetik . Banyak
krim kulit tradisional mengandungi jeli petroleum sebagai bahan asas , yang
selalunya boleh menyekat liang dan membuat keadaan kulit lebih buruk lagi.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan