12.11.13

KHASIAT SOTONG


Membantu badan menyerap zat besi dan zat tembaga 
Sotong boleh menyediakan tubuh dengan 90% tembaga, mineral yang memainkan peranan dalam penyerapan, penyimpanan dan metabolisme besi dan pembentukan sel-sel darah merah. Kekurangan kuprum  dalam badan akan mengakibatkan anemia.

Mengelakkan arthritis 
Kajian telah menunjukkan bahawa individu yang mempunyai artritis reumatoid mempunyai tahap selenium yang rendah dalam darah mereka. Di samping itu, selenium juga merupakan antioksidan yang boleh membantu melegakan gejala-gejala artritis dengan mengawal radikal bebas. Sotong mengandungi 63% daripada selenium.

Mengekalkan kulit, otot, rambut dan kuku yang sihat
Protein adalah salah satu daripada nutrien penting yang badan manusia perlukan untuk memastikan ia sihat . Ia mempunyai banyak faedah kesihatan, salah satu yang paling penting adalah menjaga kulit , otot, rambut dan kuku dalam bentuk atas. Sumber protein yang baik lengkap datang dari haiwan dan yang termasuk sotong .

Boleh mengurangkan migrain 
Sotong kaya dengan vitamin B2 ( riboflavin ), sejenis nutrien yang beberapa kajian telah menunjukkan mengurangkan kekerapan dan tempoh migrain. Walaupun penemuan itu awal, data kajian menunjukkan bahawa riboflavin suplemen boleh menjadi tambahan yang baik untuk rawatan pencegahan migrain.

Membina tulang dan gigi
Sama seperti ikan dan udang , sotong juga penuh dengan fosforus mineral. Fosforus membantu kalsium membina tulang dan gigi.

Baik untuk jantung 
Sotong adalah sumber yang baik vitamin B12, salah satu daripada nutrien yang telah terbukti tahap homocystein rendah dalam badan. Individu yang mempunyai tahap homocystein tinggi telah terbukti mempunyai kadar yang lebih tinggi daripada strok, serangan jantung dan kematian akibat penyakit jantung berbanding dengan mereka yang mempunyai tahap normal.

Mengawal paras gula darah 
Makan ini cephalopods laut boleh membantu menstabilkan paras gula dengan bantuan vitamin B3 itu.

Tingkatkan sistem imun 
Individu yang kekurangan zink telah terbukti menjadi mudah terdedah kepada pelbagai organisma berjangkit dan sotong merupakan sumber mineral ini .

Melegakan saraf dan otot
Sotong merupakan sumber magnesium dipanggil " smoothie mineral" kerana keupayaannya untuk merehatkan saraf dan otot.

Mengurangkan tahap tekanan darah
Cuba untuk mengekalkan tahap tekanan darah anda dalam julat normal? Mempunyai beberapa sotong dan kemudian pisang atau alpukat untuk membekalkan badan anda dengan kalium, mineral terkenal dengan kuasa menurunkan tekanan darah.

Amaran Kolesterol!!!
Waspada dengan kolesterol anda, anda harus mengambil sotong dengan secara yang sederhana. Sotong merupakan salah satu daripada makanan yang mengandungi kolesterol yang tinggi iaitu 221 mg atau 74 % untuk setiap 3 oz saiz hidangan. Jadi, berpadalah makan sotong ini ye..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...