20.5.14

KHASIAT KUBIS CINA


Kubis Cina (Brassica Rapa) adalah sejenis sayur-sayuran berdaun hijau yang berasal dari China. Ia juga dikenali sebagai choy bok atau kubis nabba. Ia banyak digunakan secara meluas untuk tujuan masakan. Terdapat pelbagai jenis kubis Cina yang terdapat di pasaran. Sesetengah daripada mereka termasuk choy bok tinggi, bok choy sedang, bok choy kerdil, bok choy manis,  bok choy Taiwan, guo chai huo, chai joi dan sebagainya. Sama ada anda menikmatinya secara mentah dalam salad eksotik atau dimasak sepenuhnya untuk membuat hidangan sayur-sayuran yang lazat  anda boleh menikmati rasanya yang hebat itu. 

Manfaat untuk kesihatan

 • Kubis Cina adalah salah satu ubat semula jadi yang paling berkesan untuk kanser. Sebagai sayur-sayuran cruciferous, ia mengandungi glukosinolat (Goitrogenic Glycosides) sejenis bahan organik yang melawan kanser. Brassinin dan phytoalexin dalam tumbuhan ini mempunyai ciri-ciri mencegah kanser yang baik. Selain daripada kedua-dua elemen penting ini, kubis Cina juga penuh dengan anti-oksida dan beta-karotena. Kajian telah membuktikan bahawa ia boleh mengurangkan peluang mendapat kanser dengan keupayaan menyembuhkan kerosakan badan yang disebabkan oleh sel-sel kanser.
 • Serat adalah penting untuk pencernaan yang betul. Kubis Cina mengandungi banyak banyak serat tersebut. Apabila anda makan sayuran ini, anda sudah mengambil cukup nutrien untuk kegunaan saluran pencernaan anda dengan mempercepatkan proses pencernaan dengan mengeluarkan bahan-bahan yang tidak diperlukan dari badan kita.
 • Sangat bermanfaat untuk jantung anda kerana sayur-sayuran ini penuh dengan dua mineral yang paling penting iaitu kalsium dan kalium yang boleh mengawal tahap tekanan darah dengan cekap. Jumlah natrium hadir di dalamnya juga agak rendah yang baik untuk mengekalkan kesihatan sistem jantung.
 • Kalium di dalam bok choy bukan sahaja membantu dalam merawat tekanan darah tinggi, tetapi ia juga dapat mengekalkan tahap gula dalam darah anda. Mineral ini juga boleh merangsang mental kita dengan melegakan ketegangan, tekanan dan kebimbangan.
 • Kubis Cina menguatkan tulang dan gigi dengan bantuan kalsium dan vitamin K yang hadir di dalamnya. Selain itu, kalsium adalah baik untuk fungsi standard otot dan saraf. Sebaliknya, vitamin K boleh memudahkan pembekuan darah, dengan itu dapat menghalang pendarahan.
 • Seperti kebanyakan sayur-sayuran berdaun hijau, kubis Cina juga kaya dengan antioksida. Menurut pakar pemakanan, hanya satu cawan sayur-sayuran dapat memuaskan hati hampir 50% daripada keperluan pengambilan harian vitamin A dan vitamin C. Kedua-dua vitamin ini adalah penting untuk membendung kesan-kesan buruk radikal bebas pada badan anda dan mengelak anda daripada beberapa penyakit yang membawa maut. Dalam erti kata lain, anda perlu mengambil sayur-sayuran ini dengan kerap untuk mekanisme pertahanan badan.
 • Vitamin A dalam kubis ini baik untuk kesihatan mata anda. Seperti yang dikatakan sebelum ini, ia mengandungi banyak beta-karotena yang pro vitamin vitamin A. Ia boleh mencegah katarak, kehilangan daya penglihatan, degenerasi makula dan sebagainya.
 • Ia adalah makanan yang hebat untuk wanita yang sedang mengandung. Ia boleh memenuhi keperluan pemakanan bakal ibu kerana tinggi kandungan asid folik. Dapat menyediakan khasiat kepada janin semasa hamil untuk menggalakkan pengeluaran susu semasa laktasi.
 • Untuk mengurangkan berat badan, anda boleh mengamalkan pengambilan kubis ini . Ia penuh dengan nutrien penting, sarat dengan serat pemakanan dan rendah dengan kalori. 
Manfaat untuk kulit

 • Kubis Cina adalah amat berkesan dalam menjaga kulit anda. Ciri-ciri anti oksidatif dapat menjaga sel-sel kulit daripada kerosakan dan memastikan ia sihat selama bertahun-tahun.
 • Ia boleh membantu anda mencegah daripada beberapa masalah kulit seperti jerawat, perubahan warna, bintik, kedutan dan lain-lain.
 • Ciri-ciri antiseptik dan anti-bakteria kubis ini membantu dalam memerangi jangkitan kulit seperti ruam, jerawat, ekzema dan sebagainya. Anda juga boleh menyembuhkan alahan kulit dan menjadikan kulit anda lembut dengan menggunakan jus yang diekstrak daripada sayur-sayuran yang hebat ini.
 • Orang yang mempunyai kulit kering disyorkan agar banyak memakan kubis ini. Ia mengandungi kira-kira 95% air yang dapat melembap dan meningkatkan keanjalan kulit.
Manfaat untuk rambut 

 • Kedua-dua vitamin C dan vitamin E di dalam kubis cina dikenali untuk menggalakkan pertumbuhan  dan mengekalkan kesihatan rambut.
 • Kubis cina juga dianggap sebagai sumber yang kaya dengan zat besi yang membantu dalam meningkatkan tahap ferritin dalam badan anda dan menentang keguguran rambut yang kerap
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...