22.3.14

KHASIAT SADERI / CELERYSaderi adalah sayur-sayuran dari keluarga apiaceae yang terkenal dengan batang rangup, yang sering diambil sebagai snek yang berkalori rendah. Walau bagaimanapun saderi bukan sahaja makanan yang berkalori rendah kerana terdapat beberapa sebab-sebab lain mengapa anda mungkin mahu memasukan sayur-sayuran ini dalam diet makanan anda. 
Saderi dianggap boleh memberi manfaat kepada saluran penghadaman dan sistem kardiovaskular.
Di samping itu tumbuhan ini juga biasa digunakan dalam perubatan untuk membantu melegakan kesakitan.

Pecahan pemakanan saderi

Antioksidan 
Saderi adalah sumber yang sangat kaya dengan antioksidan. Sayur-sayuran mengandungi fitonutrien berikut: 

  • asid fenolik
  • flavonols 
  • dihydrostilbenoids
  • flavones 
  • furanocoumarins  
  • phytosterols .

Vitamin dan mineral  
Saderi sangat kaya dengan vitamin K dan juga mengandungi folat, vitamin A, kalium dan juga vitamin C.

Serat 
Walaupun kebanyakan kandungannya air, saderi juga menyediakan jumlah serat pemakanan yang ideal. Sayur-sayuran ini mengandungi 1.6 gram serat dalam setiap 100 gram.

Manfaat kesihatan

Mengurangkan tekanan darah
Tidak ada bukti kukuh yang menunjukkan bahawa biji saderi boleh membantu tekanan darah yang lebih rendah di kalangan manusia. Walau bagaimanapun, kajian yang diterbitkan dalam Jurnal Perubatan Makanan bahawa saderi ( Apium graveolens ) Ekstrak biji sader iaitu normotensive dan deoxycorticosterone asetat yang diuji ke atas tikus menunjukkan tanda-tanda penurunan tekanan darah.
Para penulis kajian itu membuat kesimpulan bahawa " ekstrak biji saderi mempunyai sifat anti-hipertensi , yang nampaknya berpunca akibat tindakan hidrofobik aktif merupakan agen anti-hipertensi dalam rawatan tekanan darah tinggi. "

Mencegah kanser
Saderi mengandungi flavanoid yang dipanggil luteolin . Penyelidik percaya bahawa flavonoid tertentu mungkin memiliki ciri-ciri anti -kanser.

Faedah lain yang mungkin

  • merawat sakit sendi 
  • menurunkan tekanan darah
  • menenangkan sistem saraf.
  • mencegah degenerasi yang berkaitan dengan masalah penglihatan akibat pertambahan usia .
Risiko!!!
Saderi tergolong dalam kumpulan kecil makanan yang boleh menyebabkan reaksi alahan yang paling teruk dan berpotensi menyebabkan kejutan anaphylactic yang boleh membawa maut. Oleh itu, mereka yang alah kepada sayur-sayuran harus sangat berhati-hati dan memeriksa label makanan (seperti juga kesan kecil saderi boleh menyebabkan reaksi ).

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...