11.11.13

KHASIAT MADU

                       

Mencegah kanser dan penyakit jantung:
Madu mengandungi flavonoid, antioksidan yang membantu mengurangkan risiko beberapa jenis kanser dan penyakit jantung.

Mengurangkan ulser dan gangguan gastrousus yang lain.
Penyelidikan terkini menunjukkan bahawa rawatan madu boleh membantu masalah seperti ulser dan gastroenteritis bakteria. 

Anti-bakteria dan anti-kulat
"Semua madu antibakteria kerana lebah menghasilkan enzim yang membuat hidrogen peroksida," kata Peter Molan pengarah Unit Penyelidikan Madu di Universiti Waikato di New Zealand.

Meningkatkan prestasi atlet sukan.
Atlet Olimpik purba akan makan madu dan kering pokok ara untuk meningkatkan prestasi mereka. Ini kini telah disahkan dengan kajian moden menunjukkan bahawa ia adalah lebih dalam mengekalkan tahap glikogen dan meningkatkan masa pemulihan daripada pemanis lain.

Mengurangkan batuk dan kerengsaan tekak
Madu membantu melegakan batuk. Dalam kajian ke atas 110 kanak-kanak, dos tunggal madu hanya berkesan sebagai dos tunggal dextromethorphan dalam melegakan batuk pada waktu malam dan membolehkan tidur yang betul .
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...