Perasa makanan ini banyak sekali
digunakan dalam masakan Cina. Sos tiram adalah dibuat daripada ekstrak tiram. Untuk
menghasilkannya tiram akan direbus di dalam air sehingga air rebusan semakin
sedikit dan meninggalkan sisa stok rebusan tiram yang gelap dan pekat. Kemudian
ditambah tepung jagung untuk
menambahkan kepekaant dan kicap juga
ditambah untuk menjadikannya masin. Kebiasaanya sos tiram dicampur sedikit
sahaja dalam masakan dan hasil masakan tersebut akan menyerlahkan rasa tiram
dan rasa kesegaran dalam makanan anda. Cuma sedikit sahaja diperlukan iaitu
untuk satu-satu hidangan penggunaannya cumalah sebanyak 1 sudu besar sahaja. Tidak
banyak khasiat yang boleh kita perolehi dari perisa makanan istimewa ini
sebenarnya…..
Rendah Kalori dan Lemak
Jika anda sedang mencari cara baru untuk
menambah perisa kepada masakan tanpa menambah banyak kalori , anda mungkin
ingin mencuba sos tiram . Terdapat hanya 9 kalori dalam 1 sudu besar sos tiram
berbanding stok ayam . Dengan kolesterol dan jumlah yang tidak ketara lemak dan
lemak tepu, sos tiram tidak akan menjejaskan usaha anda untuk mengekalkan berat
badan yang sihat. Tetapi kandungan seratnya agak rendah iaitu hanya 0.1 g
serat sahaja.
Protein
Satu sudu besar sos tiram cuma mempunyai
0.24 g protein. Jumlah sedikit ini tidaklah
begitu penting kerana protein adalah kurang daripada
1 peratus daripada protein yang disyorkan untuk orang dewasa dan kanak-kanak. Masakan
yang anda masak menggunakan sos tiram sudah tersedia untuk membekalkan protien
kepada anda seperti masakan tauhu, ayam
, ikan dan lain-lain makanan protein yang tinggi. Jika anda ingin menggunakan
sos tiram dalam masakan tauhu , cuba perapkan tauhu dengan sos tiram sebelum dimasak
supaya rasa tiram menyerap masuk ke dalam tauhu.
Vitamin dan Mineral
Satu sudu besar sos tiram tidak
mempunyai kuantiti vitamin atau mineral yang banyak. Untuk itu anda perlu bergantung kepada nutrien
daripada bahan utama, dan bukannya dari nutrien sos ini dalam menyediakan bahan
dalam makan.
Natrium
Satu-satunya mineral yang terdapat dalam
mana-mana kuantiti ketara dalam sos tiram adalah natrium. Dengan 492 mg natrium
dalam satu sudu, kandungan natrium ini sos ini menjadikannya hampir mustahil
untuk mengikuti cadangan Persatuan Jantung Amerika untuk menghadkan pengambilan
natrium kepada kurang daripada 1,500 mg setiap hari. Jika anda memasak makan
dengan sos tiram , cuba untuk mengimbangi dengan memakan makanan yang kaya
dengan natrium yang lebih sedikit.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan