10.6.14

KHASIAT KAILAN


Kale atau Kai Lan dalam bahasa Kantonis dianggap sebagai sayur-sayuran sangat berkhasiat dengan antioksidan yang kuat dan ciri-ciri anti-radang. Kai Lan adalah sangat tinggi dalam beta karotena, vitamin K, vitamin C, lutein, zeaxanthin dan kaya dengan kalsium

Manfaat kesihatan kale adalah disebabkan oleh fitonutrien yang mengandungi sulfur. Bahan-bahan ini menurut kajian kelihatan dapat mengurangkan kejadian pelbagai jenis kanser. Mekanisme yang tepat adalah tidak jelas .... tetapi penyelidik telah membuat kesimpulan bahawa sebatian pada Kai Lan boleh mencetuskan enzim dalam badan yang membantu untuk melawan kanser.

Kai Lan juga merupakan sumber serat yang sangat baik yang penting untuk berjuta-juta orang yang mengalami masalah paras kolesterol yang tinggi dan membantu membersihkan kolon.

Ramai daripada kita yang percaya produk tenusu adalah pilihan terbaik untuk membekalkan kalsium. Tetapi kebenarannya ialah bahawa sayur-sayuran berdaun gelap seperti Kai Lan, brokoli dan bayam merupakan sumber kalsium yang lebih baik. Kelebihannya Kai Lan juga sangat rendah kalori dan tidak mempunyai lemak tepu berbanding produk tenusu yang lazim kita ambil untuk manfaat kalsiumnya. Pendek kata dengan Kai Lan anda sudah boleh memenuhi keperluan kalsium untuk badan anda. Kalsium amat penting untuk kesihatan tulang dan yang kuat
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...