24.9.14

KHASIAT STRAWBERI



Membantu membakar lemak  
Warna merah pada strawberi mengandungi anthocyanin yang merangsang pembakaran lemak. Kajian ke atas sekumpulan haiwan telah diberikan makanan diet lemak yang tinggi bersama-sama dengan antosianin. Mereka mendapati berat badan 24 peratus kurang daripada haiwan makan diet tinggi lemak tanpa antosianin ditambah.

Meningkatkan ingatan jangka pendek 
Antosianin meningkatkan daya ingatan jangka pendek sebanyak 100 peratus dalam lapan minggu. 

Rendah dalam Kalori - Tinggi Serat 
Satu cawan mengandungi hanya 54 kalori. 

Melegakan Keradangan 
Dalam satu kajian, wanita yang memakan 16 atau lebih strawberi seminggu adalah 14 peratus kurang cenderung untuk mempunyai tahap yang tinggi daripada CRP .C-reaktif protein (CRP) ialah isyarat keradangan di dalam badan

Risiko penyakit kardiovaskular yang lebih rendah 
Flavonoid yang bertanggungjawab untuk warna dan perisa strawberi mengurangkan risiko penyakit jantung. 

Menggalakkan kesihatan tulang 
Strawberi mengandungi kalium, vitamin K dan magnesium yang penting untuk kesihatan tulang. 

Mencegah kanser esofagus 
Kajian menunjukkan serbuk strawberi boleh membantu mencegah kanser esofagus manusia. 

Anti-penuaan 
Strawberi dipenuhi dengan Biotin yang membantu membina rambut dan kuku. Ia juga mengandungi asid elagik antioksidan yang melindungi gentian elastik dalam kulit kita untuk mencegah kesan penuaan pada kulit. 

Menurunkan berat badan 
Kompaun nitrat didapati menggalakkan aliran darah dan oksigen dalam badan kita yang berfungsi untuk menurunkan berat badan. 

Membaiki kesihatan mata 
Makan tiga atau lebih hidangan buah-buahan seperti strawberi boleh mengurangkan risiko degenerasi makular suatu keadaan yang menyebabkan kehilangan penglihatan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...