Membantu membakar lemak
Warna merah pada strawberi mengandungi anthocyanin yang merangsang pembakaran lemak. Kajian ke atas sekumpulan haiwan telah diberikan makanan diet lemak yang tinggi bersama-sama dengan antosianin. Mereka mendapati berat badan 24 peratus kurang daripada haiwan makan diet tinggi lemak tanpa antosianin ditambah.
Meningkatkan ingatan jangka pendek
Antosianin meningkatkan daya ingatan jangka pendek sebanyak 100 peratus dalam lapan minggu.
Rendah dalam Kalori - Tinggi Serat
Satu cawan mengandungi hanya 54 kalori.
Melegakan Keradangan
Dalam satu kajian, wanita yang memakan 16 atau lebih strawberi seminggu adalah 14 peratus kurang cenderung untuk mempunyai tahap yang tinggi daripada CRP .C-reaktif protein (CRP) ialah isyarat keradangan di dalam badan
Risiko penyakit kardiovaskular yang lebih rendah
Flavonoid yang bertanggungjawab untuk warna dan perisa strawberi mengurangkan risiko penyakit jantung.
Menggalakkan kesihatan tulang
Strawberi mengandungi kalium, vitamin K dan magnesium yang penting untuk kesihatan tulang.
Mencegah kanser esofagus
Kajian menunjukkan serbuk strawberi boleh membantu mencegah kanser esofagus manusia.
Anti-penuaan
Strawberi dipenuhi dengan Biotin yang membantu membina rambut dan kuku. Ia juga mengandungi asid elagik antioksidan yang melindungi gentian elastik dalam kulit kita untuk mencegah kesan penuaan pada kulit.
Menurunkan berat badan
Kompaun nitrat didapati menggalakkan aliran darah dan oksigen dalam badan kita yang berfungsi untuk menurunkan berat badan.
Membaiki kesihatan mata
Makan tiga atau lebih hidangan buah-buahan seperti strawberi boleh mengurangkan risiko degenerasi makular suatu keadaan yang menyebabkan kehilangan penglihatan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan