10.8.14

KHASIAT DAUN KARI


Daun kari adalah sejenis daun herba yang mengandungi faedah kesihatan yang penting. Ia menjadikan makanan anda sihat dan lazat dengan aroma unik yang membangkitkan selera. Ia mengandungi pelbagai antioksidan dan mempunyai keupayaan untuk mengawal cirit-birit, masalah kembung perut, rembesan asid berlebihan, ulser peptik, disentri, kencing manis dan keseimbangan kolesterol yang tidak sihat. Ia juga dipercayai mempunyai sifat melawan kanser dan juga membantu melindungi hati. 

Nama saintifik daun kari adalah Murraya Koenigii Spreng dan ia tergolong dalam keluarga Rutaceae ini. Tumbuhan ini berasal dari India dan biasanya dijumpai di kawasan tropika dan subtropika. Ia ditanam di pelbagai negara-negara lain seperti China, Australia, Nigeria dan Ceylon. Ketinggian tumbuhan adalah antara kecil dan sederhana. Bahagian yang paling berguna tumbuhan ini adalah daun, akar dan kulit kayu. 

Dalam perubatan Ayurveda, daun kari dipercayai mempunyai beberapa ciri-ciri perubatan seperti anti-diabetes, antioksidan, anti-mikrob, anti-radang, anti-karsinogen dan hepato-pelindung (keupayaan untuk melindungi hati daripada kerosakan). Akarnya digunakan untuk merawat sakit badan dan kulit kayu yang digunakan untuk melegakan gigitan ular. 

Nilai pemakanan Daun Kari 
Nutrien utama yang terdapat dalam daun kari adalah karbohidrat, tenaga, serat, kalsium, fosforus, zat besi, magnesium, tembaga dan mineral. Ia juga mengandungi pelbagai vitamin seperti asid nikotinik dan vitamin C, vitamin A, vitamin B, vitamin E, antioksidan, sterol tumbuhan, asid amino, dan glikosida flavonoid. Juga, hampir sifar lemak (0.1 g bagi setiap 100 g) terdapat dalam daun kari. 

Sebahagian daripada bahan kimia lain yang hadir dalam daun kari termasuk alkaloid carbazole. Kajian penyelidikan yang diadakan oleh Jabatan Ekonomi Rumah di Maktab Rendah Kenmei Wanita di Hyogo, Jepun menunjukkan bahawa alkaloid terdapat dalam daun kari mempunyai ciri-ciri antioksidan. Alkaloid Carbazole termasuk mahanimbine, murrayanol, mahanineoenimbine, O-methylmurrayamine A, O-methylmahanine, isomahanine, bismahanine dan bispyrayafoline. Jabatan Hortikultur di Michigan State University menunjukkan bahawa bahan kimia ini mempunyai ciri-ciri anti-mikrob dan anti serangga khususnya nyamuk. 

Kebanyakan orang berfikir bahawa daun kari hanya menambah perisa kepada makanan dan mereka membuang daun dari sini semasa makan sup atau kari mereka. Walau bagaimanapun, daun kari adalah jauh lebih penting daripada yang kita ketahu idan ia menawarkan beberapa manfaat kesihatan tanpa kesan sampingan seperti ubat-ubatan moden. 

Menghentikan Cirit-birit
Kajian penyelidikan yang dijalankan oleh Ashish Pagariya dan Maithili, V. menyimpulkan bahawa alkaloid carbazole hadir dalam daun kari atau Murraya Koenigii mempunyai ciri-ciri anti-cirit-birit. Eksperimen pada tikus makmal menunjukkan bahawa ekstrak carbazole dari daun kari telah banyak dikawal kastor cirit-birit disebabkan minyak. A sejambak daun kari boleh dikisar dan pes boleh dimakan atau jus daun boleh dimakan.

Sumber Antioksidan
Kajian penyelidikan yang dijalankan Pusat Penyelidikan Saintifik Parasitologi Molekul dan Protein di Makmal Kejuruteraan di Bengaluru India telah menunjukkan bahawa daun kari adalah sumber yang baik antioksidan. Kehadiran pelbagai vitamin seperti vitamin A, B, C dan E membantu dalam mengurangkan tekanan oksidatif dan aktiviti radikal bebas. Daun kari boleh ditambah ke kari anda, stew sayur-sayuran dan sup. Mereka juga boleh didapati dalam bentuk serbuk kering. 

Sumber Anti-Diabetic
Mungkin salah satu faedah kesihatan terbesar daun kari adalah penggunaannya dalam kawalan penyakit kencing manis. Penyelidikan yang dijalankan oleh Jabatan Biokimia dan Biologi Molekul di Universiti Madras, Chennai telah menunjukkan bahawa ciri-ciri anti-hyperglycemic daun kari adalah bermanfaat dalam mengawal tahap glukosa darah pada tikus kencing manis. 

Melawan Kanser
Kandungan kimia yang terdapat dalam daun kari seperti fenol adalah membantu dalam memerangi kanser seperti leukemia, kanser prostat dan kanser kolorektal. Penyelidikan mengenai daun kari di Jabatan Kimia Perubatan di Mejio University, Jepun menunjukkan bukti bahawa alkaloid carbazole di dalam daun kari dapat melawan kanser

Mengurangkan Paras Kolesterol
Daun kari juga dikenali untuk mengurangkan tahap kolesterol LDL tidak baik. Kajian yang dijalankan di Jabatan Biokimia di University of Kerala, India telah menunjukkan bahawa daun kari mempunyai potensi untuk mengurangkan tahap kolesterol LDL. 

Baik untuk Pertumbuhan rambut
Daun kari dipercayai akan membantu dalam mengukuhkan akar rambut. Kering serbuk daun kari dicampur dalam minyak boleh digunakan untuk rambut anda dengan urutan cepat. Pes daripada daun kari juga boleh digunakan dalam kes-kes uban. Melakukan ini secara tetap boleh meningkatkan pertumbuhan rambut juga. 

Baik untuk penglihatan
Daun Kari mengandungi jumlah yang tinggi vitamin A dan oleh itu baik untuk penglihatan. Vitamin A mengandungi karotenoid yang melindungi kornea, yang merupakan permukaan mata. Kekurangan vitamin A boleh menyebabkan rabun malam dan pembentukan katarak.

Kimo-perlindungan
Kajian ke atas ekstrak daun kari telah menunjukkan hasil yang positif dalam mengurangkan kesan kemoterapi dan radioterapi, di samping menawarkan perlindungan terhadap kerosakan kromosom, perlindungan sum-sum tulang dan mencegah radikal bebas menjadi aktif dalam badan . 

Perlindungan gastrousus
Penggunaan daun kari adalah disyorkan sebagai ubat untuk kes gastrousus kerana fakta menunjukkan bahawa daun kari mempunyai sifat laksatif yang ringan. Jus daripada daun kari yang ditambah jus limau boleh digunakan sebagai penawar perut kembung.

Melindungi jangkitan Patogen
Penyelidikan di atas daun kari telah mendedahkan bahawa ia berkesan dalam memerangi jangkitan bakteria dan kulat. Ekstrak daun dari pokok yang telah setanding dengan ubat-ubatan antibiotik moden. 

Melindungi Hati
Hati memainkan peranan utama dalam sistem penghadaman dan ia perlu dilindungi daripada sebarang serangan oleh radikal bebas dan juga serangan virus dan bakteria yang boleh menyebabkan jangkitan. Penyelidikan pada daun kari telah menunjukkan bahawa tanin dan alkaloid carbazole hadir dalam daun kari  adalah sumber perlindungan hati yang baik. Ia juga membantu dalam melindungi hati daripada pelbagai penyakit seperti hepatitis dan sirosis. 

Penjagaan kulit
Daun kari juga membantu dalam penjagaan kulit. Jus atau pes daun boleh digunakan pada luka bakar, luka, lebam, radang kulit dan gigitan serangga untuk pemulihan cepat dan penyembuhan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...