8.6.15

KHASIAT SENGKUANG



  • Kerana ia mempunyai kandungan yang tinggi vitamin C sengkuang adalah anti-radang yang kuat dan dapat membendung gejala asma. 
  • Kekurangan vitamin C juga membawa kepada penyakit seperti skurvi dan kekurangan vitamin ini boleh menyebabkan gejala lebam. Kajian menunjukkan bahawa pengambilan tetap Vitamin C juga membantu tubuh melawan kanser tertentu seperti tumor kolon dan kanser rektum. 
  • Bersama-sama dengan Vitamin E dan beta-karotena, vitamin C yang terdapat dalam sengkuang dan sayur-sayuran adalah sumber antioksidan yang hebat dan berupaya menurunkan kewujudan radikal bebas dalam badan. 
  • Terlalu banyak radikal bebas boleh menyebabkan pengoksidaan kolesterol tidak baik dan pengumpalan platelet dalam badan kita yang kemudiannya membawa kepada aterosklerosis iaitu satu keadaan yang merosakkan saluran darah. Makan sengkuang akan membantu badan dalam menentang gejala ini. 
  • Kajian menunjukkan bahawa karsinogen yang hadir dalam asap rokok membawa kepada kekurangan vitamin A akhirnya menyebabkan keradangan paru-paru, emfisema paru-paru dan lain-lain problems. Vitamin A terdapat dalam sengkuang membantu dalam mengimbangi kesan ini dan mengekalkan paru-paru yang sihat. 
  • Sengkuang yang mencukupi juga menghalang kerosakan sendi, risiko osteoporosis dan kejadian arthritis. Sengkuang selain daripada mempunyai kalsium, ia juga merupakan sumber tembaga, mineral yang diperlukan dalam pengeluaran penghubung tisu badan  . 
  • Sengkuang termasuk dalam diet yang dapat mengurangkan risiko kemerosotan kognitif. 
  • Satu lagi faedah kesihatan makan sengkuang adalah peranannya dalam berfungsi dengan  sistem imun badan. Kandungan beta-carotene dalam sengkuang juga membantu badan dalam menghasilkan membran sel yang sihat
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...