2.3.14

KHASIAT KARI



Kari adalah gabungan beberapa adunan rempah istimewa yang berasal dari benua India yang telah menjadi rempah masakan yang dimakan oleh hampir semua penduduk dunia. Sesetengah orang amat menyukainya, manakala terdapat juga takut untuk mencubanya kerana sifat pedas yang telah menjadi sinonim dengan perkataan kari. Bagi rakyat Malaysia tak kira kaum apa anda, mesti rasanya hampir 99.99% pernah menikmati atau atau paling kurang pernah merasa hidangan berkari. Tahukah anda, kari terdapat pelbagai jenis vitamin dan mineral yang bermanfaat terkandung dalamnya.

Melawan artritis dan sakit sendi
Kunyit, bahan utama dalam kari, mempunyai banyak manfaat kesihatan dalam hidangan ini. Kunyit dapat membantu melegakan kesakitan mereka yang mengalami artritis atau sakit sendi dan radang sendi. Malahan juga kunyit boleh mengurangkan bengkak dan mengurangkan kesakitan yang dikaitkan dengan radang sendi. Ujian ini telah diuji secara klinikal pada tikus.

Boleh Mengurangkan Risiko Alzheimer dan Demensia
Satu lagi faedah kunyit dalam kari ialah dapat mengurangkan risiko untuk menghidap Penyakit Alzheimer dan demensia. Ini adalah kerana kandungan curcumin dalam kunyit ; curcumin boleh mengenal pasti plak dalam otak yang dipanggil plak amiloid. Sekiranya berlebihan, plak amiloid boleh mengganggu perhubungan sel-sel otak yang menyebabkan keupayaan memori otak berkurangan dari masa ke masa. Jika anda mengambil curcumin yang cukup secara tetap ,ia dapat mengawal plak tersebut dan mengelaknya dari membiak.
                                                                                                            Merencat Kanser  
Kunyit yang terdapat dalam kari telah didapati dapat mengurangkan risiko pertumbuhan kanser prostat, payudara, kulit dan kanser kolorektal, ini mungkin kerana sifat antioksidannya yang sangat kuat. Kebaikannya walaupun tak dapat memusnahkan kanser itu sepenuhnya, sekurang-kurangnya dapat mengurangkan pertumbuhan kanser. Walau bagaimanapun, dengan makan kari sahaja tidak akan memadam risiko anda untuk kanser.

Meningkatkan Kekebalan
Bahan-bahan lain dalam kari, seperti lada cili dan juga curcumin, bermanfaat dalam meningkatkan imuniti badan anda dan ciri-ciri penyembuhan kepada penyakit tertentu . Ini adalah kerana ia kaya dengan vitamin seperti vitamin C , vitamin A dan vitamin B6, dan mereka meningkatkan sistem imun badan .

Memudahkan Penghadaman
Bahan-bahan dalam kari seperti asafoetida, allspice , jintan manis, buah pelaga dan lada hitam boleh membantu mengurangkan masalah pada sistem penghadaman. Masalah pencernaan, sembelit , hilang selera makan , sakit perut dan juga buasir boleh berkurangan selepas mengambil hidangan kari secara tetap .

Membantu Membakar Lemak
Lada hitam yang terdapat dalam kari adalah yang terbaik dapat memecahkan sel-sel lemak. Manakala serbuk cili kering dalam kari juga dapat menolong merembeskan lemak dengan cepat dalam usus perut anda.

Mengawal Asma
Beberapa bahan-bahan dalam hidangan ini berupa membantu meringankan kekerapan gejala asma. Asafoetida dan curcumin sama-sama boleh membantu mengawal gejala asma ringan .

Mencantikkan Kulit
Banyak bahan-bahan dalam hidangan, seperti kunyit dan kayu manis, kaya dengan antioksidan, yang boleh membantu meningkatkan penampilan kulit anda dan membantu mencegah kesan-kesan kosmetik yang negatif daripada pendedahan jangka panjang kepada bahan pencemar atau asap. Curcumin juga boleh memperbaiki rupa rambut dan kuku anda

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...