23.4.14

KHASIAT BUAH OREN

               

Orange atau oren .... ada yang masam dan ada juga yang manis. Buah-buahan sitrus yang terkenal ini berada serata dunia kerana digemari manusia serata dunia. Baik dalam bentuk buah, atau jus atau perisa makanan.... rasa oren memang istimewa. Tidak dapat dinafikan buah oren mempunyai rasa yang lazat dan juga menyimpan pelbagai khasiat dalamnya.

Faedah Kesihatan Oren

Membantu Mencegah Kanser
Oren kaya dengan limonoids sitrus, terbukti membantu melawan beberapa jenis kanser termasuk kulit , paru-paru , payudara, perut dan kolon.

Mencegah Penyakit Buah Pinggang
Minum jus oren kerap mencegah penyakit buah pinggang dan mengurangkan risiko batu karang.
Nota
Minum jus dalam jumlah yang sederhana. Kandungan gula yang tinggi jus buah-buahan boleh menyebabkan kerosakan gigi dan kandungan asid yang tinggi boleh merosakkan enamel jika diambil berlebihan.

Mengurangkan Risiko Kanser Hati
Menurut dua kajian di Jepun makan limau oren mengurangkan kanser hati. Ini mungkin sebahagiannya disebabkan oleh sebatian vitamin A yang dikenali sebagai karotenoid.

Merendahkan Kolesterol
Oren penuh dengan serat larut, oren adalah membantu dalam menurunkan kolesterol .

Meningkatkan Kesihatan Jantung
Oren penuh dengan kalium, mineral elektrolit adalah bertanggungjawab untuk membantu fungsi jantung. Apabila tahap kalium terlalu rendah ini boleh menyebabkan nadi jantung yang tidak normal yang dikenali sebagai aritmia satu.

Risiko Mengurangkan Penyakit
Oren penuh dengan vitamin C yang melindungi sel-sel dengan meneutralkan radikal bebas. Radikal bebas menyebabkan penyakit kronik seperti kanser dan penyakit jantung.

Melawan Terhadap Jangkitan Viral
Kajian menunjukkan bahawa banyak polifenol dalam buah oren mengawal daripada jangkitan virus.

Melegakan Sembelit
Oren penuh dengan serat yang merangsang jus pencernaan dan melegakan sembelit.

Membantu Penglihatan Yang Baik
Oren kaya dengan sebatian carotenoid yang ditukar kepada vitamin A dan membantu mencegah degenerasi makula.


Mengawal Tekanan Darah Tinggi
Hesperidin flavonoid yang terdapat dalam oren membantu mengawal tekanan darah tinggi dan magnesium di dalam buah oren membantu mengekalkan tekanan darah.

Melindungi Kulit
Oren penuh dengan beta-karotena yang merupakan antioksidan yang kuat untuk melindungi sel-sel daripada menjadi rosak dan juga melindungi kulit daripada radikal bebas dan menghalang tanda-tanda penuaan .

Oren Mengalkali Badan
Walaupun oren adalah berasid sebelum berlaku proses pencernaan, ia mengandungi banyak mineral alkali yang membantu untuk mengimbangi badan selepas ia dicerna. Dalam hal ini, oren adalah sama dengan lemon yang merupakan salah satu makanan yang paling alkali yang ada.

Menyediakan Karbohidrat Pintar
Oren seperti semua buah-buahan mempunyai gula ringkas didalamnya, tetapi oren mempunyai indeks glisemik 40 unit. Apa-apa di bawah 55 dianggap rendah. Ini bermakna selagi anda tidak makan banyak limau pada satu masa, oren tidak akan menaikkan gula dalam darah anda dan menyebabkan masalah dengan insulin atau menaikkan berat badan .
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...